De schaats ABC tag.

Vandaag geen deel van me verzameling voor jullie maar een tag. De schaats ABC tag. Lezen jullie snel verder?

 

Adelskalender. Dit is de wereldranglijst aller tijden van het allround schaatsen voor mannen en vrouwen. Deze lijst is samengesteld van persoonlijke records van de schaatsers, gereden op grote en kleine vierkampen. Klik hier om de lijsten te bekijken.
Baanrecord. Baanrecords… ja die worden heel vaak verbroken tijdens een schaatsseizoen. Maar 1 baanrecord vind ik zo mooi en die wil ik graag met jullie delen. Dat is de 34:31 van Michel Mulder in Thialf eind december 2013. Kippenvel. Ik krijg de video niet in het artikel, maar als je hier op klikt kan je hem bekijken.
Calgary. Elk jaar kijk ik er weer naar uit als de schaatsers in Calgary komen. Een prachtige baan, en omdat de baan op hoogte ligt worden ook veel wereldrecords verbroken. Daar kan ik altijd naar uitkijken!
Dweilpauze. Dweilpauze’s die horen nou eenmaal bij het schaatsen, maar nergens is een dweilpauze zo feest als in Thialf. In de bochten met een dweilorkest en het feest kan beginnen.
EK Allround. Het EK Allround vindt ik zo mooi toernooi, een weekend lang een prachtig kampioenschap kijken heerlijk! In 2006 werd dit toernooi in Hamar verreden en dat was een heel bijzonder toernooi. Voor aan de 5KM van de mannen was er een defect aan de ijsmachines. Dat zorgde ervoor dat ze op de zondag 3 afstanden verreden moest worden. De 5KM, 1500M & de 10KM. Enrico Fabris won uiteindelijk de titel. Het EK allround van 2007 in Collabo vond ik de mannentoernooi één van de mooiste. In de buitenlucht toen Sven Kramer zijn 1e titel pakte.

Friesland ik hou er van. Prachtige provincie, de elfstedentocht, Heerenveen, Thialf & Sven Kramer. Zegt genoeg toch haha? 🙂
Gerard Kemkers. Wat een topcoach is Gerard. Ik heb zo genoten dat hij al die jaren trainer is geweest van TVM Schaatsploeg. Hij heeft zoveel schaatsers groot gemaakt en ontzettend veel overwinningen behaald. Ik ga TVM Schaatsploeg ook echt missen in de schaatssport. Op dit moment is er nog niet bekent wat Gerard gaat doen, daar ben ik echt benieuwd naar.
Hamar. Het Vikingskipet in Hamar, een prachtige baan en vaak een geweldige sfeer. Mijn droom is echt om een keer naar deze ijsbaan toe te gaan.
Ireen Wüst. De schaatskoningin van Nederland! Wat een klasbak is zei zeg. En wat heeft zei de afgelopen jaren veel overwinningen behaald. Één van de mooiste vond ik het WK Allround van 2007, wat een geweldige sfeer hing daar toen in Thialf, dat was één en al kippenvel. Maar laten we haar andere overwinningen ook niet vergeten, zoals als haar prachtige Olympische medailles.

Jaap Edenbaan. Een prachtige baan in Amsterdam, de laatste grote kampioenschap wat op deze baan is gehouden is de NK Marathon van 2007.
Klapschaatsen. Rond 1980 werd deze schaats al uitgevonden, rond 1996 ging de schaatstop deze schaatsen gebruiken. Toen Tonny de Jong hier veel succes mee behaalde gingen heel veel schaatsers hier ook op over. De Olympische Winterspelen van 1998 in Nagano was een groot succes, de ene na de andere wereldrecord werd verbroken en Nederland behaalde op deze spelen maar liefst 11 medailles.
Liefde voor deze sport. Ik denk dat jullie dit wel door hadden, maar mijn liefde voor deze sport is echt ontzettend groot. Ik kijk als ik kan, ook als het midden in de nacht begint. En ik heb ook een enorme verzameling wat jullie al konden lezen op mijn blog. Van het kijken naar schaatsen, tot bezig zijn met deze blog, en bezig zijn met mijn verzameling wordt ik enorm gelukkig van.
Minsk. In Minsk staat een prachtige mooie ijsbaan. TVM Schaatsploeg die heeft daar in de zomer wel eens getraind. Het EK Allround van 2016 wordt gehouden in Minsk.
NK Afstanden. Hier kijk ik elk jaar weer naar het uit. Het begin van het schaatsseizoen, wie gaan er wel naar de wereldbekers en wie niet? Elk jaar wordt het spannender omdat het niveau in Nederland zo stijgt. Laat november 2014 maar snel beginnen.
Olympische Spelen. De Olympische Spelen, zo prachtig mooi evenement. Om de 4 jaar, en er zijn altijd verassingen. We hebben de spelen net achter de rug maar wat was Sochi 2014 prachtig! Echt ik heb er geen woorden voor, die 2 weken heb ik zo intens genoten.

Pyeong Chang. Een stad in Zuid-Korea, hier zullen in 2018 de Olympische Winterspelen worden gehouden. En eerlijk gezegd, ik kijk alweer een beetje naar uit. Zullen we net zoveel medailles halen als in Sochi?
Quotes. Tijdens de Olympische Winterspelen van 1998 in Nagano reed Marianne Timmer een sublieme 1500m. In de tijd van 1.57,58 was dat toen een wereldrecord. Commentator Frank Snoeks riep toen de woorden : “Timmertje Timmertje wat ga je doen.” 1 van de bekendste quotes uit het schaatsen.
Records. Elk seizoen worden er records verbroken, persoonlijke, baan, nationale, en zo af en toe ook een wereldrecord. De mooiste wereldrecord bij de vrouwen vind ik toch wel de 36:36 van Sang Hwa Lee wat een tijd zeg. Klik hier om het terug te kijken. Bij de mannen vind ik de mooiste wereldrecord de 5KM van Sven Kramer, de 6.03,32 in Calgary 2007. Een week daarvoor was hij zijn wereldrecord kwijt geraakt aan Enrico Fabris, en een week daarna pakt hij zijn wereldrecord terug op zo prachtige manier.
Sven Kramer. Ja Sven Kramer, want ben ik fan van deze grote sport kanjer! sinds zijn begin jaren bij jong oranje ben ik al fan van hem en het is steeds meer geworden. Gewoon hoe hij is, zijn gedrag, hoe hij interviews geeft en natuurlijk hoe hij schaatst en alle overwinningen. In 1 woord geweldig. En wat ben ik blij dat ik ook met hem op de foto sta. Maar als ik ooit een keer weer tegen kom ga ik natuurlijk nog een keer met hem op de foto.

 

Thialf. Thialf Heerenveen, de mooiste ijsstadion van Nederland vind ik persoonlijk. Schaatsen hoort in Heerenveen en niet in Almere! De sfeer in Heerenveen is al geweldig, laat staan in Thialf zelf. Ik ben al zo vaak in Thialf geweest en het verveelt nooit en ik kijk er ook altijd weer naar om er weer heen te gaan.
Uytdehaage. Jochem Uytdehaage, als klein meisje toen ik het schaatsen net beetje ontdekte was hij de eerste schaatser waar ik fan van was. Seizoen 2001/2002 was zijn seizoen, hij werd Europees & Wereldkampioen en hij won in dat zelfde jaar olympisch goud op de 5 & 10 KM en zilver op de 1500m. Ook was hij de eerste schaatser die op de 10KM onder de 13 minuten dook, zijn tijd was toen 12:58.92.
Veranderingen in de schaatssport. Het is al een tijdje in het nieuws, ISU voorzitter Cinquanta wil het schaatsen flink veranderen. Eerst waren de lange afstanden aan de beurt en nu wil hij ook de 1000m van de Olympische Spelen halen en zijn de EK, WK Allround en WK Sprint aan de beurt. Als je dat allemaal wil veranderen blijft er geen schaatsen meer over. En er is al zo vaak genoeg bewezen hoe mooi al die afstanden en toernooien zijn. Ik vind het prima zo, als die veranderingen hoeven niet van mij, zelfs niet de mass start en teamsprint.
WK Allround. Het zelfde als het EK Allround vindt ik dit ook een prachtig toernooi. Ook hier kijk ik elk jaar weer naar uit. En gelukkig zijn de Nederlanders hier ook heel vaak succesvol. Sven Kramer heeft het record met de meeste titels en dat zijn er 6! Aankomend seizoen wordt dit toernooi in Calgary verreden. En wat denken jullie, zullen er ook wereldrecords verbroken worden?
X Dit was de enige letter waar ik echt niks kon verzinnen. I’m sorry.

Youth Olympic Wintergames. De jeugd olympische winterspelen bestaan nog niet heel lang, de eerste editie was in 2012 in het Oostenrijkse Innsbruck. Hieraan doen sporters mee in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. Voor Nederland van Sanneke de Neeling heel succesvol ze behaalde 2 x goud ( 3KM & Massstart ) en 1x zilver op de 1500M. De volgende editie wordt gehouden van 26 februari tot 6 maart 2016 in Lillehamer Noorwegen.
Zomer. De zomer, voor een echte schaatsfan is dit altijd een pijnlijk moment. Alle schaatsers zijn in deze periode keihard aan het trainen om te knallen in het winterseizoen. Even door bikkelen en dan kunnen wij straks weer genieten het de winter.Dit was hem dan, mijn schaats ABC Tag. Ik hoop dat jullie dit leuk vonden om te lezen.

Liefs Tamara.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie