Schaatsseizoen 2013 / 2014 “mijn” samenvatting.

Het schaatsseizoen 2013/2014 zit er nu echt op, en dit vond ik echt een prachtig mooi seizoen. Vonden jullie het ook zo mooi? Ik ga het voor jullie samenvatten met mooie hoogtepunten, dieptepunten en foto’s. Kijken jullie snel verder?

Oktober:

KPN NK Afstanden in Heerenveen.
Het NK Afstanden kijk ik toch elke keer weer naar uit, dat is HET begin van het schaatsseizoen. Wat ik erg mooi vond was de de 5KM van Sven Kramer hij werd voor de 6e keer kampioen op die afstand en ook nog in een geweldige tijd. 6:12.89 is een wereldtijd. En laten we de 10KM van Sven ook niet vergeten. En de rentree van Erben Wennemars die voor 1x nog de 1500M ging rijden, dat vond ik ook erg mooi.

November:

World Cup 1 in Calgary.
En de 1e World Cup van het seizoen was op de snelle baan van Calgary, en als ik daar aan terug denk, denk ik gelijk aan de geweldige 500 meters van Sang Hwa Lee de ene na de andere wereldrecord. Wauw, wat een snelheidsduivel is zei. En toen wisten we nog niet dat het nog sneller kon.

World Cup 2 in Salt Lake City.
En dan Salt Lake City, hier schiet Sang Hwa Lee echt uit haar slof nou ja schaats dan, 36:36 op de 2e 500m. Prachtig! Ook was er Nederlands succes, een wereldrecord voor de Nederlandse heren van de ploegenachtervolging.

World Cup 3 in Astana.
Astana, ja daar zaten niet heel veel schaatsers op te wachten, zo vlak voor de Olympische Spelen lieten heel veel schaatsers Astana links liggen. Op zich is dat als schaatsfan ontzettend jammer maar natuurlijk kijk in wel de wedstrijden. Wat waren nou de uitschieters? Ik denk Sang Hwa Lee met haar 37:27, de mooie 10KM van Sven Kramer in 13:02.38. Tjha verder kan ik er niet heel veel over vertellen.

December:


World Cup 4 Berlijn.
En dan Berlijn, beetje het zelfde verhaal als van Astana.  Maar natuurlijk waren dit ook weer leuke wedstrijden om naar te kijken. Op de 1e dag vond ik de 34:80 van Michel Mulder een prachtige tijd. En de mooie overwinning van Ireen Wüst op de 1500m. Dit was tevens de laatste World Cup voor de OS. Op naar Sochi!


KNSB Kwalificatie Toernooi ( voor de Olympische Winterspelen ).
Naar dit toernooi keek ik zo uit, de spanning van wie gaat nou wel wie gaat nou dit? Ik kon 2 dagen live mee maken in Thialf en de rest keek ik op tv. Maar wauw wat was dit leuk zeg. Laten we beginnen met de 5KM mannen. De tijden van Sven in 6:10 Jorrit in 6:12 en Jan 6:14, wauw wat mooi was dit. En de 2e 500m mannen, weten jullie het nog? De rit van Michel Mulder, die in 34:31 over de finish kwam. WAUW! Ik juichte door de woonkamer, een Salt Lake & Calgary tijd in Thialf. Prachtig!! En de 10KM, de afstand waar altijd gezeur om is die ze willen schrappen? Volgens mij is al vaak genoeg bewezen dat het niet hoeft, en zo ook bij dit toernooi de top 3 in tijden van 12:45, 12:47 & 12:50. Zulke tijden, met zoveel spanning is toch ook (weer) geweldig! En nu de vrouwen, Margot Boer met haar 37:64, de geweldige tijden van Ireen Wüst, junior Antoinette de Jong die naar de OS mag, en zelfs de 5KM bij de dames was mooi. Dit waren  prachtige dagen, intens genoten en hier had TeamNL zich al bewezen klaar te zijn voor de OS.

Januari:


EK Allround in Hamar.
Ook veel toppers lieten het EK Allround links liggen omdat de Olympische spelen in het vooruitzicht waren. Maar ook dit EK vond ik prachtig met de winnaars Ireen Wüst & Jan Blokhuijsen. Wat een toppers.

WK Sprint in Nagano.
En toen het WK Sprint, en eerlijk gezegd ik had er niet heel veel van verwacht. Je had te maken met veel tijdsverschil en hier lieten veel schaatsers het helaas ook weer afweten. Maar gelukkig hadden wij Michel Mulder nog, die op een prachtige wijze liet zien dat die titel bij hem hoort. En dan Margot Boer, op 4 afstanden podium ( 3x 2e en 1x 3e ) en dan op de ondankbare 4e plek. Helaas geen medaille voor Boer maar de bewees wel dat ze klaar is voor de OS.

Februari:


Olympische Winterspelen in Sochi.
En dan waar we 4 jaar lang naar uit hebben gekeken. De Olympische Winterspelen. En wat verwachtte ik er van? Ik dacht wel dat we meer medailles binnen gingen halen dan in Vancouver. Maar toen na de 500m mannen dacht ik van, “Dit konden nog wel eens prachtige spelen worden”. Nou dat werden ze ook! Wat wonnen TeamNL veel medailles zeg, en alles was mooi. Elke medaille was prachtig, en had ze eigen verhaal. Ook waren er natuurlijk weer verassingen en sommige waren ook best pijnlijk. Want ik als groot Sven-fan moest wel wat tranen weg pinken toen hij 2e werd op zijn 10KM. Natuurlijk gun ik Jorrit ook goud, maar Sven net iets meer. Maar deze spelen waren geweldig, ik heb alle wedstrijden gezien en heb zo intens genoten. Deze 2 weken zal ik niet snel vergeten.

KPN NK Allround & Sprint in Amsterdam.


En na de spelen hadden de schaatsers niet echt rust, ze gingen van huldiging naar huldiging. En er stond ook nog een NK Allround/Sprint op programma. En niet in Thialf of Groningen maar in Amsterdam. Ze hadden het olympisch stadion omgetoverd in een ijsstadion. En wat zag dat er prachtig uit op tv. Maar hier gebeurde ook een paar opmerkelijke dingen. Zoals de zogenaamde kickfinish van Sven Kramer, kijk er zijn regels waar je aan moet houden. Maar hier ging het werkelijk waar nergens over. Maar goed, Sven krijgt een DQ en een paar dagen later meld hij ook dat hij een punt achter dit schaatsseizoen zet. Maar verder was het natuurlijk een prachtig toernooi, in een prachtige stadion.

Maart:


World Cup 5 in Inzell.


En na alle huldigingen, het NK Allround/Sprint stonden de World Cups ook weer voor de deur. De één na laatste World Cup was in het Duitse Inzell. Alle schaatsers waren een beetje moe na zo druk seizoen maar er deden gelukkig nog genoeg mee aan deze wedstrijd. De Amerikaanse schaatsers kwamen ook weer boven drijven, na een teleurstellende Olympische Spelen voor hun  pakte ze hier weer medailles. Ook waren hier mooie overwinningen zoals van Annouk van der Weijden die voor het eerst in haar carrière een gouden World Cup medaille behaalde op de 3KM.

World Cup 6 (finale) in Heerenveen.


En toen waren we in Heerenveen aanbeland. De allerlaatste World Cup van dit seizoen. En tevens de finale! Ook hier waren de Nederlanders nog steeds in “top”vorm. En bewees Ireen Wüst dat ze helemaal klaar is voor het WK Allround. Ook was dit het laatste toernooi voor Mark Tuitert, hier werd hij 2x 4e ( 1000m & 1500m ) maar hij mag absoluut trots zijn op zijn carrière! Mark we gaan je zeker missen in de schaatssport.

WK Allround in Heerenveen.

Het WK Allround, het toetje van dit schaatsseizoen. Ook dit was in Heerenveen. Bij het vrouwen toernooi was het niet heel spannend. Ireen Wüst kon bij wijze van spreken nog achter uit schaatsen en won ze de titel. Ireen Wüst heeft hier 4 prachtige afstanden gereden en is de terechte winnares van het WK Allround en er was een prachtige 3e plek voor Yvonne Nauta. Bij het mannen toernooi was het iets spannender. Daar ging het vooral tussen Koen Verweij & Jan Blokhuijsen en daar won uiteindelijk Koen Verweij de titel. Een prachtig toernooi om een prachtig seizoen af te sluiten. Op naar schaatsseizoen 2014/2015.

Dit was mijn samenvatting van het afgelopen schaatsseizoen. Het is een enorm stuk tekst maar ik hoop dat jullie het alsnog leuk vonden om dit te lezen. Hebben jullie nog tips waar ik wat aan heb? Laat het vooral achter bij de reacties. 🙂


Liefs Tamara.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie